ISKOLÁNKRÓL

ÉTKEZÉS

LEMONDÁS:
Hajnóczy József Kollégium
06-30/8506453

RÉSZLETEK || ÉTLAPOK

TANULÓINK

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK KORONAVÍRUS-VÉSZHELYZET IDEJÉRE

 

MILYEN TÜNETEK JELEZHETIK A KORONAVÍRUS FERTŐZÉST ?

Köhögés;- nehézlégzés, légszomj; láz; hidegrázás; izomfájdalom; torokfájás; újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar, émelygés, hányás és/vagy hasmenés.

 

MIT NEVEZNEK GYANÚS, VALÓSZÍNŰSÍTETT, MEGERŐSÍTETT FERTŐZÉSI ESETNEK?

Gyanús esetek

  • Minden olyan személy, akire teljesülnek a klinikai ismérvek (legalább egy tünet az alábbiak közül: köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés/ ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara) VAGY
  • Minden olyan személy, akinél az orvos COVID-19 fertőzés fennállását gyanítja (pl: fáradékonyság, étvágytalanság, izomfájdalom, torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hasmenés, hányás).

Valószínűsített eset

  • Minden olyan gyanús eset, akinél fennáll az fertőzéses kapcsolat (tüneteket megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt COVID-19 fertőzött személlyel vagy olyan bentlakásos/egészségügyi intézményben volt, ahol COVID-19 járvány zajlik)
    VAGY Minden olyan személy, akire teljesül a diagnosztikus képalkotó kritérium.

Megerősített eset

  • Minden olyan személy, akinél laboratóriumi vizsgálat pozitivitást mutat ki.

 

MENNYI A FERTŐZÉS LAPPANGÁSI IDEJE?

Általában 2-12 nap a lappangási idő. A fertőzőképesség akkor a legnagyobb, ha tünetek is jelentkeznek, de fertőzőképesség előfordulhat a tünetek megjelenése előtt is.

 

MIT KELL TENNEM, HA GYERMEKEMEN EZEKET A TÜNETEKET TAPASZTALOM?

Minden eljárásrend hangsúlyozza, hogy közösségbe csak teljesen egészséges tanuló mehet. Az a tanuló, akinél a tünetek közül bármelyik előfordul, semmiképpen ne menjen iskolába, és ne menjen el az orvosi rendelőbe! Maradjon otthon, mérjen többször lázat. Hívja fel telefonon a gyermek háziorvosát, vagy rendelési időn kívül a háziorvosi ügyeletet. A szakemberek telefonon megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

 

HA A GYEREK BETEG VOLT, DE MÁR JÓL VAN, MEHET-E ISKOLÁBA?

A betegséggel járó hiányzást követően csak szigorúan háziorvosi/kezelőorvosi igazolással lehet újra iskolába jönni. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot kötelező bemutatni.

 

A 3 NAPOS SZÜLŐI IGAZOLÁS MEGSZŰNT EBBEN AZ ÉVBEN?

Szülői kérésre történő igazolt hiányzást a rendkívüli járványhelyzetre való  tekintettel kérjük mellőzni. Amennyiben mégis szeretnék kikérni a gyermeket, akkor a hiányzás előtt igazgatónőhöz kell fordulni. Ő ezt előzetesen engedélyezheti (nem utólag). Ebben az esetben a hiányzást követő első nap reggelén a szülő / törvényes képviselő nyilatkozat kitöltésével tanúsítja, hogy gyermeke egészségesen jön iskolába. A nyilatkozat megtalálható az intézményi protokoll mellékletében. Ez természetesen mindaddig így lesz, amíg a járványhelyzet indokolja.

 

BIZTONSÁGBAN VAN-E GYERMEKEM AZ ISKOLÁBAN A JÁRVÁNYVESZÉLY MIATT?

Minden megteszünk, hogy a közösségünk egészséges maradjon. Folyamatosan fertőtlenítjük az intézményt, a gyerekek kézmosására figyelünk, az iskolába lépéskor minden látogató (diák, pedagógus, dolgozó, ) esetén hőmérés történik, melyet kézfertőtlenítés, szappanos kézmosás követ . A felsős tanulók szájmaszkot húznak a közösségi terekben. A lázas, vagy beteg tanulókat azonnal fertőtlenített helységben elkülönítjük és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesítjük, hogy jöjjön gyermekéért. Így akadályozzuk meg, hogy bárki is fertőzés kockázatának legyen kitéve.

 

MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI IGAZOLTAN COVID BETEG LETT?

Az érintett karanténba kerül, erről haladéktalanul értesíteni kell az iskolát, az iskola pedig jelenti az illetékes hatóságnak az esetet. A karantént mind a beteg, mind a kontaktok esetében két db 48 órán belül levett negatív teszt oldja fel. A karantén ideje alatt nem jöhet iskolába a tanuló.

 

HOGYAN TISZTÍTSAM A TEXTILBŐL KÉSZÜLT MASZKOT, AMIT A GYERMEKEM VISEL?

A maszkokat enyhén klóros tisztítószeres vízben érdemes áztatni kb. 10 percig. Ezután magas hőmérsékleten 60-90 °C -on kell kimosni, szárítás után pedig vasalni. A textilből készült maszkokat már a vásárlás után az első viselés előtt is fontos tisztítani.

Letölthető dokumentumok

DOKUMENTUMOK

Támogatóink